Curació de continguts a l’educació: separem el gra de la palla

La quantitat de dades que podem trobar a internet és colossal i creixent (segons Mª Deutscher, 2012, es triplica cada 3 anys). A més a més, segons Eric Scmidt (director executiu de Google de 2001 a 2011) el cercador només indexa un 0,005% de les dades existents a Internet. Efectivament, existeix un internet desconegut, un Internet invisible, el Deep Web, que s’estima en unes 500 vegades superior al de l’Internet que coneixem.

Amb aquest article tractarem de mostrar les eines més utilitzades per afavorir la cerca, localització, modificació i distribució de continguts d’internet. És a dir, el content curation o la curació de continguts. En anglès, aquest procés se’l coneix com les 4 “esses”: Search (buscar), Selection (seleccionar), Sense making (personalitzar) i Share (compartir).

Com podem aprofitar al màxim la curació de continguts en l’àmbit educatiu?

Tots dos actors, docent i alumne, es troben amb la necessitat de curar els continguts educatius. El primer en tant que ha de buscar i seleccionar els millors continguts per l’alumne i trobar la millor forma de compartir-los. Al mateix temps, l’alumne ha de seleccionar i personalitzar el contingut rebut.

Així, com veiem, el primer que cal saber és el contingut que volem trobar i què volem convertir en informació i/o coneixement. Hem, doncs, d’escollir l’eina per la curació de continguts més apropiada segons els casos. A continuació us recomanem algunes de les eines més utilitzades per la seva potencialitat i/o simplicitat d’ús.

Flipboard

Eina que afegeix noticies i xarxes socials que permet treballar via web o des d’un dispositiu mòbil amb la seva aplicació. La interfície és molt agradable, similar a la d’una revista que podem fullejar (flipped). Beu de fonts preconfigurades com la CNN o el New York Times i permet connectar-se a les xarxes socials; podem dir quines publicacions ens interessa (classificats per temes) i quines xarxes volem consultar (màxim 12).

Scoop.it

Segurament l’eina més manejable i intuïtiva. Permet crear i compartir les nostres revistes i butlletins sobre temes relacionats amb la nostra especialitat o sobre temes que investiguem. S’alimenta de les planes web que ens interessen mitjançant una extensió del mateix navegador (bookmarklet). També permet generar entrades personalitzades dels nostres continguts.

Podem dir que és l’eina més semblant a un blog, si bé qui publica no és necessàriament l’autor, sinó que es comparteix la informació directament de la font i es pot completar amb comentaris, podem etiquetar-la i compartir-la a les nostres xarxes socials.   

Paper.li

Eina que permet generar revistes o bolletins, a partir de la introducció de paraules clau, que s’alimenten de les RSS que l’indiquem. Aquestes es publicaran diàriament o setmanalment. La informació que apareix es distribueix automàticament en seccions i categories. 

Storify

Eina senzilla i intuïtiva que permet crear cròniques, articles i cronologies utilitzant el contingut de les xarxes socials. Com a docents pot ser prou útil per a crear unitats didàctiques i/o temes curriculars utilitzant diverses fonts i elements multimèdia.

Freqüentment s’utilitza per recollir els tuits produïts sobre un tema o esdeveniment i crear, a partir d’aquests, una crònica dels fets. Podem recrear fets passats amb l’alumnat i després recollir-ho en un relat col·lectiu.

Pinterest

A més de ser utilitzat com a xarxa social, tenim la possibilitat de classificar els continguts mitjançant unitats d’informació: Pines. Aquests, al mateix temps, s’agrupen dins taulells que són contenidors d’informació sobre temes diferents que nosaltres definim. Com a xarxa social Pinterest permet el seguiment de persones, taulells i/o pines d’altres usuaris.

Podeu trobar alguns exemples de continguts educatius aquí.

Diigo

Eina de curació de continguts que permet l’etiquetatge de cada marcador per a la seva classificació i millor localització. Permet organitzar diferents llocs seleccionats en una biblioteca on-line, podem afegir referències off-line, millora la recopilació de fonts (cal una extensió pel navegador), permet subratllar allò que creiem més interessant i, inclús, pot usar-se com a xarxa social on seguir a persones que ens interessin.

Finalment, hem d’esmentar que existeix una opció exclusiva per educació, versió K12, on s’ofereixen funcionalitats específiques pel professorat.

Pearltrees

Eina caracteritzada per la possibilitat de crear arbres al que se’ls afegeix “perles” en forma de notes, fotos, pàgines... que formen les branques de l’arbre. Igual que Diigo, també trobem una opció específica per educació.

Genial.ly

Per acabar presentem l’eina capaç d’integrar tot el software de curació de continguts (que em mostrat aquí) en un únic lloc de manera àgil, senzilla i visualment atractiva. La seva interfície és amigable i intuïtiva. A més, existeix un canal de youtube on ens expliquen alguns trucs i suggeriments d’ús).      

Valoració de l'article: 
No votes yet
Total votes: 0
Twitter icon
Instagram icon
YouTube icon
Mini logo CC

Copyright 2014 Attribution-NonCommercial-ShareAlike
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed
by CC BY 3.0

 

Mini logo UB CRAI-Unitat de Docència Arrow