Gestors bibliogràfics I: Word

Gestors bibliogràfics: com treballar amb Word

Pot ser alguna vegada algun company t’ha preguntat pel teu gestor bibliogràfic i segurament la teva resposta ha sigut una cara de circumstància. En altres moments pot ser, t’has adonat que molts dels teus professors no et recomanen cap gestor, simplement perquè tampoc en fan servir cap. Tot i això, l’ús d’aquest tipus d’eines cada vegada està tornant-se més comú al món universitari i de la recerca.

 

Triar el millor de tots ells és una gran decisió i pot ser que anar provant, tot i que serià la millor manera de conèixer les seves febleses i fortaleses, sigui una possibilitat que consumeix molt de temps. Però val la pena invertir-n’he una mica per veure’n algunes opcions, familiaritzar-s’hi amb el seu ús i començar a fer-ne servir alguna. De segur que estalviaràs molt de temps a més d’incrementar la qualitat dels teus treballs futurs.

 

Si comences a indagar, de seguida arribaràs a la gran pregunta: quin de tots ells és el millor? Pot ser, dependrà de les vostres necessitats i gustos. En tot cas, si encara no feu servir cap, l’ús de qualsevol gestor sempre serà millor que seguir introduint la bibliografia a mà, fins i tot el Word ens ofereix la possibilitat de gestionar cites i referències bibliogràfiques automàticament. Com veurem més endavant, des del CRAI de la Universitat de Barcelona ens ofereixen una versió institucional de Mendeley, però per tots aquells que mai heu fet servir un gestor bibliogràfic heu de saber que hi han opcions gratuïtes i de codi obert com Zotero i Docear que ofereixen altres possibilitats.

 

Aquest té 2 objectius i per no fer-ho pesat serà presentat en dues parts. El primer pretén introduir algunes de les funcions bàsiques sobre la gestió de cites i bibliografies en Word. Una vegada sapigueu aquestes funcions bàsiques, en el segon post es presenten algunes característiques afegides que poden oferir Mendeley, Zotero i Docear. El primer va dirigit a tots aquells que encara no heu fet servir cap tipus de gestor, perquè us aneu familiaritzant i l’altre pels que voleu fer un pas més enllà de la gestió de les vostres bibliografies.

 

Si sabeu com fer servir el Word per gestionar la vostra bibliografia passeu al post següent.

 

Funcions bàsiques de la gestió “automàtica” de bibliografia (MS Word)

Per ensenyar-vos aquestes funcions bàsiques faré servir d’exemple el MS Word, però heu de saber que aquestes funcions també estan a l’abast dels processadors de text que es fan servir amb Mac o Linux.

 

Per cada referència s’ha de crear una fitxa, així que el millor és anar-ho fent a mesura que introduiu les vostres cites. Amb el temps veureu que la vostra base de dades de Word serà més gran i cada vegada l’esforç serà menor.

 

Cliqueu  Referències a Cites i bibliografia, escolliu l’estil que necessiteu i aneu a Administra les fonts bibliogràfiques.

A la finestra emergent feu clic a Crea, seleccioneu el tipus de document i introduïu les dades bibliogràfiques per a cada camp. En funció del tipus de document us apareixeran uns o altres camps, ompliu-los i doneu-li al botó d’acord.

 

Una vegada teniu la fitxa creada, us quedarà desar a la vostre base de dades del Word i en el document que esteu treballant. Per inserir-hi la cita aneu a cites i bibliografies, feu clic en  Insereix una cita  i escolliu la referència que vulgueu citar.

 

Quan tingueu el vostre document preparat, per inserir-hi la bibliografia simplement cliqueu a bibliografia i escolliu com voleu citar-la. Si us fa falta introduir-hi un registre que no heu citat, aneu a l’Administrador i copieu-lo de la vostra base de dades als registres utilitzats pel treball que esteu fent.

Valoració de l'article: 
No votes yet
Total votes: 0
Twitter icon
Facebook icon
Google+ icon
SlideShare icon
YouTube icon
Mini logo CC

Copyright 2014 Attribution-NonCommercial-ShareAlike
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed
by CC BY 3.0

 

Mini logo UB CRAI-Unitat de Docència Arrow