Què és Flip Teaching, Flipped Classroom o Classe Inversa?

Què és?

Podríem dir que és el món al revés: a l'aula es fa el que es faria a casa, i a casa el de l'aula. És a dir, l'alumnat a casa assisteix a una lliçó magistral sense el professor i a classe fa els deures amb el professor.
 
Classe inversa
 
Com?
 
El professor grava la classe en vídeo, es penja a internet i l'alumne, a casa, segueix la classe. Això té uns avantatges clars per a l'alumne, doncs, la classe es pot aturar, rebobinar, avançar, a més de tenir-la guardada, per si necessita recordar alguns conceptes; “adéu als apunts!” dirien alguns. Cal tenir en compte, però, que els vídeos han de ser més o menys afables, ja que a casa hi ha més distraccions que a l'aula.
 
Com es fan els deures a classe amb el professor?
 
Entenem per deures els treballs relacionats amb el material exposat en el vídeo, bé per aplicar-lo, discutir-ho, millorar-lo o per fer activitats complementàries. Així mateix, aquestes activitats o deures s'han de realitzar de forma cooperativa, mitjançant treball en equip o bé, cooperant de manera que l'alumnat participi de forma activa i es produeixi aprenentatge. En qualsevol cas, el professorat ha de realitzar tasques d'orientació i assessorament. Ara bé, hi ha classes de 70 alumnes o més, on es fa molt difícil fer alguna cosa de forma conjunta :( 
 
Aula UB
 
Reflexions sobre el Flip Teaching

En formació presencial, i en les condicions actuals, és difícil transformar un curs sencer en aquesta modalitat, però és viable fer determinades parts de l'assignatura seguint aquesta metodologia (el que se'n diu Micro Flip Teaching, MFT).

Pel que fa a la realització dels vídeos hi ha dos enfocaments: el basat en un model professional i el basat en un model casolà o amateur.

El model professional es basa a fer un enregistrament en estudi, on el professor o l'equip tècnic s’ha de desplaçar. Aquest model requereix suport tècnic, i pot ser una mica pesat de realitzar, a causa de tot el muntatge, la por escènica i el temps dedicat.

El model casolà es basa a realitzar-lo en l’entorn de treball (despatx, casa, ...). S'utilitzen els mitjans habituals, com l’ordinador, la càmera web i algun programa comercial o gratuït, com OpenMeetings. Una altra eina molt interessant i fàcil d'usar és Screencast-O-matic, la versió gratuïta permet 15 minuts d'enregistrament i podem emmagatzemar el vídeo al disc dur o pujar-lo a Youtube, per exemple.

Per a més informació us deixem els següents enllaços: 

     Presentacions: una realitzada sota el model professional (presentació final) i la casolana (feta amb Screencast).

     Article acadèmic sobre els resultats de Flip Teachinghttp://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563216305507

     Vídeos orientatius com fer una classe inversa:

     https://youtu.be/kwyDnFRXSZ0

     https://youtu.be/KWoIHyZP6YU

     https://youtu.be/c80cqKEv6tQ

 

Aquest article es basa en: https://innovacioneducativa.wordpress.com/2017/03/09/como-aplicar-flip-teaching-en-su-asignatura-un-sencillo-metodo/

     https://innovacioneducativa.wordpress.com/2013/02/14/que-es-flip-teaching-flipped-classroom-o-clase-inversa/

     https://innovacioneducativa.wordpress.com/2016/11/12/que-no-es-flip-teaching/ 

 

Valoració de l'article: 
No votes yet
Total votes: 0
Twitter icon
Facebook icon
Google+ icon
SlideShare icon
YouTube icon
Mini logo CC

Copyright 2014 Attribution-NonCommercial-ShareAlike
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed
by CC BY 3.0

 

Mini logo UB CRAI-Unitat de Docència Arrow