Metacercadors: diversos motors alhora per millorar les recerques

Per a la majoria dels mortals l’entrada a la web normalment és mitjançant la porta d’un buscador. Només hem d’escriure allò que volem trobar i el cercador ens pot arribar a oferir milions de resultats.

Encara que la importància del cercador és molt important (ens ofereix unes webs i no altres, és a dir, un món i no un altre) hi ha qui no diferencia el navegador del cercador. O, fins i tot, no sap quin cercador utilitza, si bé Google és el rei a quasi tot el món, amb excepció de Yandex a Rússia, o Baidu a la Xina.

Avui us proposem anar una mica més enllà. Ja no es tracta d’emprar una alternativa a Google, com Bing, Yahoo! o DuckDuckGo, sinó utilitzar diversos cercadors alhora amb ajuda dels metacercadors.

Un metacercador és una eina de recerca que, en comptes d'usar el seu propi motor, el que fa és aprofitar diversos motors de cerca per mostrar resultats. Així, el metacercador pot mostrar els resultats de la manera més pràctica i òptima possible.

“Però, per a què em servirà un metacercador si ja em costa trobar un bon resultat en un únic cercador?” Bé, la clau està en el fet que els metacercadors procuren organitzar millor la informació i, en usar diversos motors de recerques, podem comparar els resultats.

Dogpile

Dogpile és un metacercador que mostra resultats de Google, Yahoo!, Bing, Ask i altres motors de cerca menys populars.

Podem buscar enllaços en general o centrar-nos en imatges, vídeos i notícies. Admet recerques en diferents idiomes i ofereix suggeriments al quadre de cerca i a la pàgina de resultats. A més, guarda l’historial de cerques i les mostra a la part esquerra de la plana (podem esborrar-les quan vulguem).

Dogpile organitza els enllaços amb la seva pròpia tecnologia, de manera que no sabràs si els resultats són de Yahoo! o Google, simplement veuràs els més importants en primer lloc.

Dogpile

Ixquick

Un altre gran metacercador és Ixquick  que, a diferencia de Dogpile, aposta clarament per la privacitat de l'usuari, obviant galetes i altres eines de seguiment de la navegació.

Tot i que no precisa quins motors utilitza, usa diferents opcions, tant internacionals com locals, i en diferents idiomes. Ixquick organitza els resultats pel seu compte i permet fer cerques avançades i operadors lògics o booleans. La recerca d'enllaços també inclou buscar imatges o vídeos en diferents llocs. Finalment ofereix una configuració i cerca avançada que ens ajuden a configurar tots els ets i uts del cercador.

Ixquick

WebCrawler

WebCrawler mostra resultats de Google, Yahoo! i altres motors de cerca que no concreta.

El seu objectiu és prioritzar els resultats mostrant els més rellevants primer. Suggereix recerques relacionades, amb apartats per a recerques d'imatges, vídeos i notícies.

El cercador està en anglès i prioritza aquest idioma, però mostra resultats en diferents idiomes si la recerca ho requereix.

WebCrawler

Search Funnel

Els metacercadors anteriors funcionen en la seva pròpia pàgina web i en la majoria de dispositius. Però si el que vols és fer cerques en el teu smartphone o tablet, pots acudir al motor de Funnel (Android, iPhone/iPad). És una aplicació que pretén ser el centre de les teves cerques a diferents cercadors, serveis o xarxes socials.

Amb Search Funnel pots buscar a Google, Facebook, YouTube, Amazon, Wikipedia, IMDb, Twitter, etc. Només cal escriure les paraules de cerca, triar el servei i motor, Funnel obrirà la pàgina o aplicació en qüestió.

SearchFunnel

All in One

Acabem amb All in One, un metacercador a la carta que serveix per emprar diversos cercadors alhora segons les necessitats de cada moment. Encara que ofereix una selecció per defecte, pots afegir i treure motors de cerca per així afinar millor els resultats.

A més de Google, Amazon, Twitter, YouTube, DuckDuckGo o Google Play, podem afegir motors de cerca especialitzats, com Spotify, Google Music, Netflix, IMDb, Flickr, Pinterest i un llarg etcètera.

All in One permet cerques en diversos idiomes, com anglès i espanyol. Funciona escrivint una paraula o frase i seleccionant el motor que vols. Així, en comptes d'obrir diverses pàgines alhora, tan sols haurem de canviar de motor de cerca.

All in One

Valoració de l'article: 
No votes yet
Total votes: 0
Twitter icon
Facebook icon
Google+ icon
SlideShare icon
YouTube icon
Mini logo CC

Copyright 2014 Attribution-NonCommercial-ShareAlike
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed
by CC BY 3.0

 

Mini logo UB CRAI-Unitat de Docència Arrow