L'ull del temps: un viatge al territori del passat

En aquesta entrada al Bloc del CRAI presentem L'ull del temps, una App desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya que ens permet realitzar un viatge al passat geogràfic del país. Mitjançant un mapa interactiu es pot observar com s'ha modificat el paisatge català en el lapse de setanta anys. Per accedir-hi cal descarregar sense cost l’App des de les plataformes GooglePlay o AppStore.

Un cop instal·lada, l'aplicació mostra el panorama geogràfic del present o del passat en un mapa geolocalitzat. Mentre l'usuari mou el cursor es desplega un cercle al centre de la pantalla que proporciona una mirada comparativa entre com estava disposat el territori en el passat i com ho està avui dia (imatge 1); o també a l'inrevés, donada la possibilitat d’invertir la disposició dels mapes perquè allò que s'observi al centre de l'ull sigui el territori actual.

 

Imatge 1

Es pot veure com a l’any 1945 encara no hi era el Camp Nou al barri de Les Corts

 

Aquell intercanvi és possible perquè l’App compta amb tres fonts de mapes que se superposen per a l'obtenció de l'efecte retrospectiu o prospectiu comentat: un mapa digital contemporani obtingut des d'imatges satel.litals, i altres dos basats en fotografies zenitals realitzades per la Força Aèria nord-americana en dues tandes als anys 1945 i 1956. Posteriorment van ser cedides al Ministeri de Defensa de l'Estat espanyol.

Els desenvolupadors descriuen aquesta App com un recurs útil per l'anàlisi de continguts històrics, urbanístics i lúdics. En efecte, aquest recurs digital complex i, alhora, de manipulació senzilla no només pot resultar un poderós recurs pedagògic per a l'aprenentatge en contextos disciplinaris on convergeixen l'edificació arquitectònica, la planificació urbana i territorial, la geografia física i humana o la psicologia ambiental, sinó també és plausible planificar activitats de reflexió a qualsevol àrea de l'aprenentatge escolar i universitari. El pensament sobre l'entorn i la seva modificació pot ser el germen de valuoses anàlisis sobre la indiscutible incidència que té l'alteració de l'hàbitat en les dinàmiques interpersonals, educatives, culturals i socioeconòmiques d'una comunitat, i L’ull del temps podria esdevenir una eina didàctica idònia per esbrossar aquesta sendera reflexiva.

A continuació enumerem les utilitats de l’App. A la part superior, hi trobem dues: un zoom, per apropar-se o anyunyar-se del mapa, i un botó per activar la localització precisa de l'usuari (imatge 2).

 

Imatge 2

 

A la part inferior central és possible controlar el radi de l'ull del temps i a la inferior dreta trobem una opció per compartir l’App i els resultats de les cerques que hem realitzat. A la part inferior esquerra trobem l'opció de canviar les capes (imatge 2). En punxar-hi, es despleguen les tres fonts de mapes (actual, 1945-46 i 1956-57) amb els quals és possible generar aquell efecte prospectiu o retrospectiu que comentàvem abans (imatge 3).

 

Imatge 3

Valoració de l'article: 
No votes yet
Total votes: 0
Twitter icon
Facebook icon
Google+ icon
SlideShare icon
YouTube icon
Mini logo CC

Copyright 2014 Attribution-NonCommercial-ShareAlike
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed
by CC BY 3.0

 

Mini logo UB CRAI-Unitat de Docència Arrow