Recopilació d’Apps en català II: aplicacions nadalenques!

El present article forma part d'una sèrie d'entrades al bloc del CRAI que estaran dedicades exclusivament a la presentació d'Apps lliures de cost dissenyades originalment en llengua catalana, o que entre les seves opcions d'idioma es troba el català. En aquesta ocasió recopilem quatre aplicacions dedicades a gaudir de la temporada nadalenca que se’ns apropa.

En primer lloc presentem dues Apps per descobrir al personatge nadalenc català per antonomàsia: el Tió. Ambdues estan pensades pel més petits de la família: un explica el conte tradicional i l’altre permet amagar el tió durant el temps d’encebament marcant el lloc precís on es troba.

L’App que explica el conte tradicional del Tió (Imatge 1) no requereix major detall. Es pot escollir dues maneres d’accedir-hi: llegint o escoltant la narració a tall d’audiollibre. També es pot triar l’idioma.

Pel que fa a l’App TióFinder (Imatge 2a), es presenta com una eina digital amigable amb la tradició històrica del Caga Tió, és a dir, permet conservar l’antic ritus d’amagar al personatge en qüestió, tanmateix fent servir una eina tecnològica. Funciona triant un lloc on deixar el Tió, marcant la seva ubicació per poder trobar-lo més tard. L’App demana autorització per fer servir el GPS de l’aparell (mòbil o tauleta) amb la intenció de geolocalitzar tant el Tió com als seus cercadors (2b i 2c). Un cop escollit el lloc on es deixarà el Tió, s’ha de desar la ubicació (2d) i quan sigui l’hora de la cerca, una Brúixola Màgica donarà pistes i indicacions precises per poder trobar-lo i fer-lo cagar tot plegat.

En segon lloc, presentem una App dissenyada per organitzar digitalment una altra tradició nadalenca molt estesa. Parlem de l’App anomenada L’Amic Invisible, que permet gestionar la dinàmica que suposa. Hem de destacar, davant de tot, que no cal tots els participants instal·lin l’aplicació donada la possibilitat de fer el sorteig només comptant amb les adreces electròniques dels amics i amigues secretes. No obstant això, és indispensable que l’administrador/a del joc la descarregui. Un cop feta, se’ns ofereixen dues opcions (3a): com a participant, fer consulta de quin amic o amiga ha tocat o, com a administrador/a, crear un grup d’amics invisibles.

Si hem escollit aquesta darrera opció, hem de triar un nom per al grup (3b), el pressupost màxim per la compra del regal (3c), la data d’intercanvi de regals i, en el cas d’haver-hi, les condicions que s’han acordat amb antelació (anonimat estricte o lax, tipus de regal, d’entre altres) (3d).

De seguida hem d’introduir el nom de l’administrador/a (4a) y la modalitat (de franc o de pagament, tot i que nosaltres hem fet servir la primera) (4b). Continuem amb el procés d’incorporació dels integrants del joc (4c) que, en ser afegits, seran notificats per email del company o companya se li ha assignat aleatòriament. En el cas que els i/o les participants també hi hagin instal·lat l’App, només cal ingressar el codi que apareix al cantó inferior esquerre de la imatge 4c.  Un cop seguits els passos descrits es pot realitzar el sorteig (4d).

Finalment, donem a conèixer una App que conté una llista dels emplaçaments i dates de presentació de pessebres vivents arreu de Catalunya. El pessebre vivent és una representació del naixement de Jesús a partir de diversos quadres amb personatges vius i aprofitant un entorn o paratge rústic o amb interès arquitectònic com el nucli antic d'un poble, la llera d'un riu, els entorns d'una finca o un bosc, per on l'espectador es desplaça1. L’aplicació, que porta el mateix nom d'aquesta tradició jueucristiana (5a), desplega una agenda actualitzada dels llocs on es duu a terme aquesta activitat ben arrelada als costums nadalencs rurals. Es poden visualitzar els actes en tres formats: per ordre alfabètic (5b), per l’emplaçament geogràfic a través d’un mapa (5c) o també mitjançant un calendari que permet programar un itinerari en el cas de voler assistir-hi a més d’una (5d).

Per tancar, l'Espai del TÀCTIC us desitja bones festes i pròsper any 2019!

 

Notes

1. Definició extreta de https://ca.wikipedia.org/wiki/Pessebre_vivent

Valoració de l'article: 
No votes yet
Total votes: 0
Twitter icon
Facebook icon
Google+ icon
SlideShare icon
YouTube icon
Mini logo CC

Copyright 2014 Attribution-NonCommercial-ShareAlike
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed
by CC BY 3.0

 

Mini logo UB CRAI-Unitat de Docència Arrow