Les 11 millors pissarres en línia del 2019

 

Avui des del Crai us presentem les 11 millors opcions de pissarres en línia del 2019 (cadascuna amb característiques determinades), perquè segons el cas elegiu la que més us convingui.

Què és allò que fa idònia una pissarra en línia?
Si bé qualsevol aplicació de croquis o doodle es podria convertir tècnicament en una pissarra digital, hi ha algunes característiques integrals úniques en la pissarra digital:

 • Quadre blanc il·limitat. Tot i que les pissarres físiques sens dubte tenen restriccions de mida, el fet de ser digital significa que ja no hi ha límits en el tamany o en la complexitat de les visualitzacions.
 • Eines de col·laboració: les aplicacions al núvol han de donar facilitats en la cooperació i el diàleg entre usuaris. Les aplicacions d'escriptori han de permetre compartir i sincronitzar arxius al núvol entre dispositius, de manera adequada.
 • Possibilitat d'adjuntar fitxers: adjuntar enllaços, imatges i altres fitxers a la pissarra i així agilitzar la feina.
 • Opcions de presentació. Com que les pissarres són sovint el centre d’un procés col·laboratiu, tot allò que hi duguis a terme pot connectar-se en línia o exportar-se.

Els usos de les millors 11 pissarres en línia:

 • IPEVO Annotator (macOS, iOS, Windows, Android) per anotar presentacions en directe.
 • Limnu (Web, Android, iOS) per a usar una pissarra de gran realisme.
 • InVision Freehand (web, Android, iOS) per anotar fitxers de disseny amb un equip.
 • Stormboard (web) per crear diverses pissarres en blanc en una única sessió.
 • AWW (Web) per incrustar una pissarra en directe en una pàgina web.
 • RealtimeBoard (Web, Mac, Windows, iOS, Android) per a una presentació formal, a través de la pissarra.
 • Sketchboard (Web) per desar i organitzar diverses pissarres.
 • Conceptboard (web) per si es volen usar pissarres en projectes complexes.
 • Explain everything (web, iOS, Android, ChromeOS) per a crear vídeos a la pissarra.
 • Whiteboard Fox (Web) per a sessions ràpides i informals amb la pissarra.
 • MURAL (Web) per a reunions d'equips amb membres múltiples i remots.

 

IPEVO Annotator (macOS, Windows, iOS, Android)
La millor pissarra en línia per anotar presentacions en directe.

IPEVO Annotator, desenvolupat per la mateixa empresa que crea pissarres interactives per a les aules, converteix tot el vostre ordinador de sobretaula, ordinador portàtil o dispositiu mòbil en una pissarra. Un cop instal·lada i oberta l’aplicació, a la pantalla apareix una barra d’eines mòbil que us permetrà accedir als vostres utensilis d’escriptura. A partir d’aquí, podeu començar a dibuixar per marcar quelcom de l’escriptori ja existent, o bé convertir tota la pantalla en una pissarra en blanc. Per documentar o guardar les notes, podeu fer una captura de pantalla o iniciar una gravació.

IPEVO Annotator és especialment útil quan es presenten documents des de la pantalla i es pretén ressaltar o marcar objectes concrets a les diapositives. Com que els dibuixos no estan lligats als fitxers, simplement es borren del tauler un cop acabada la sessió, per a tenir a punt la següent diapositiva.

L’inconvenient més important és que no hi ha cap opció d’afegir text, cosa que pot ser lleugerament incòmode, ja que s’ha d’utilitzar un ratolí per escriure les paraules. El gran avantatge de l’aplicació rau en la possibilitat d’editar la documentació ja existent i/o en la creació d’esbossos en la pròpia interfície.

 

Limnu (web, Android, iOS)
La millor eina en línia per obtenir una experiència realista d’una pissarra.

Si acostumeu a tenir una pissarra física per a les vostres presentacions i sessions de pluja d’idees i voleu adaptar-ho tot al món digital, podeu inclinar-vos per utilitzar Limnu. És una aplicació tan fidel en l’àmbit formal que quasi sembla una pissarra de veritat.

Més enllà de l’aparença, l’eina també inclou funcions col·laboratives que duran a l’usuari a fer el salt a la pissarra digital. 
Permet convidar als altres a veure el propi tauler tot fent un clic a la icona “compartir” i  copiant/enganxant l'enllaç. Fins i tot ofereix la possibilitat de limitar els permisos dels usuaris, de manera que aquests puguin visualitzar el tauler sense editar-ne el contingut. 
Un cop s’hi han unit membres, podeu comunicar-vos a través del quadre de xat o fins i tot executar una reunió de vídeo mitjançant l’aplicació integrada Appear.in, una plataforma de videoconferència. 

Aquesta eina en concret no és gratuïta, el preu mínim són 5 dòlars.

 

InVision Freehand (web, Android, iOS)
La millor pissarra en línia per a projectes de disseny en equip.

InVision Freehand ofereix als dissenyadors l'oportunitat de sincronitzar els seus fitxers d’Adobe i comunicar-se a temps real amb la resta de l'equip. Cada usuari connectat apareix com una icona a la cantonada superior dreta de la pissarra, i se li adjudica un color concret. Afegir text i penjar fitxers és tan senzill com fer clic amb el ratolí a la barra d'eines superior. I si es volen afegir formes, mantenint premuda la tecla Maj mentre es dibuixa, el propi programa de l'aplicació és capaç de reconèixer-les i “millorar-les”.
L’inconvenient que es presenta en aquesta plataforma és que no s’hi inclou cap eina de xat, de manera que cal disposar d’una altra aplicació alineada per a la comunicació, tant via oral com escrita.

 

Stormboard (web)
La millor pissarra en línia per crear diversos taulers en una sola sessió.

A primera vista, Stormboard és una eina destinada a realitzar pluges d’idees. Cada una d’aquestes pluges pren forma de nota digital (post-it) i conté la seva pròpia pissarra (es creen diverses sessions en una sola plataforma). Un cop es crea una nova taula de pluja d’idees (s’anomena “tempesta” a l’aplicació), ja es poden començar a afegir mots i conceptes. Qualsevol nota digital es pot convertir en una pissarra col·laborativa i tots els usuaris tenen la possibilitat de veure-la i editar-la en temps real.

Per organitzar la interfície, podeu arrossegar amb el ratolí cada nota de la pissarra al voltant del tauler. Els usuaris poden col·laborar i votar a cada pluja d’idees, dur a terme una conversa a través del xat i fins i tot assignar tasques.

Com que Stormboard s'integra amb Zapier, se’t permet automatitzar la pissarra, creant noves pluges d’idees basades en l'activitat d'altres aplicacions. O bé es poden enviar automàticament idees, comentaris i tasques des de Stormboard a altres aplicacions.

 

AWW (web)
La millor pissarra en línia per a incrustar en directe a una pàgina web.

AWW és una plataforma ben senzilla d’utilitzar, ja que no cal iniciar la sessió abans de crear la primera pissarra (tot i que finalment, si es vol desar el tauler, crear un compte).

Per accedir al conjunt de funcions tan sols cal clicar a alguna de les tres barres d’eines ubicades a la pissarra. A la barra lateral esquerra hi ha eines d'escriptura, text, formes, i tot allò necessari per afegir contingut a la pissarra. A la dreta hi ha una barra d’eines de col·laboració per a xats, trucades de veu i navegació per les diverses interfícies. Finalment, la barra de la part superior et permet accedir a la informació del tauler, la qual cosa facilita l’accés a altres taulers desats al vostre compte. Les tres barres d'eines separades fan que la navegació sigui molt senzilla, però redueixen l’espai de dibuix.

Amb AWW, es pot incrustar una pissarra a qualsevol pàgina web mitjançant l’acció copiar/enganxar d’un codi iframe. Qualsevol que accedeixi a la pàgina pot aprofitar aquesta pissarra.

 

RealtimeBoard (web, Mac, Windows, iOS, Android)
La millor pissarra per a presentacions formals.

RealtimeBoard està disponible en línia i per a qualsevol dispositiu. Per començar, podeu escollir d’entre tot un conjunt de plantilles (per exemple, disseny d'UX, mapeig...), o bé simplement partir d’una pissarra en blanc estàndard. Podeu afegir tantes plantilles com vulgueu a un tauler, i desplaçar-vos fàcilment per aquest. 
Tanmateix l’eina et  permet afegir formes, text i notes (arrossegant i deixant anar) segons calgui.

RealtimeBoard no és només per dur a terme pluges d’idees: també està dissenyada per oferir als usuaris i grups una presentació de qualitat de tot el que s’ha treballat fins al moment. Es pot convidar als col·laboradors via correu electrònic o Slack, decidir si aquests tenen accés a edició o només visualització i, a continuació, indicar quina secció de la pissarra poden veure quan inicien la sessió.

Amb tothom connectat i per a organitzar de manera eficaç les presentacions, es poden iniciar converses de xat, seleccionar parts del tauler per crear "fotogrames", o simplement activar el mode de compartir pantalla i oferir la possibilitat de veure la pròpia pantalla als participants.

 

Sketchboard (web)
La millor pissarra en línia per estalviar temps i organitzar diversos taulers no relacionats.

Sketchboard es presenta com una aplicació que pot provar-se sense la necessitat de crear un compte. Ara bé, la pissarra és pública i només es pot desar si s’inicia la sessió. 
El tauler de la web inclou una gran varietat d'icones pre-dissenyades per a ser utilitzades en diagrames de programari i fulls de ruta.
Per a començar a utilitzar l’eina, tan sols cal arrossegar i deixar anar per afegir les icones al tauler i, a continuació, mitjançant la barra d’eines s’ofereix la possibilitat de canviar la mida i el color o afegir text.

Un cop creades i desades les pissarres al vostre compte, Sketchboard proporciona una gran quantitat de mètodes d’organització; fitxers ordenats en funció dels seus permisos (públics, privats, d’equip o contrasenya compartida) i la possibilitat d’afegir etiquetes úniques a un tauler de manera que aquest es pugui cercar i localitzar fàcilment.

L’inconvenient més gran és que Sketchboard no inclou funcions crucials, com per exemple afegir imatges, en el seu compte gratuït. Però si estàs registrat com a usuari de Slack, val la pena accedir com a membre de pagament, ja que ambdues plataformes estan d’allò més ben integrades.

 

Conceptboard (web)
La millor pissarra en línia per a projectes complexes.

Conceptboard és una opció fantàstica si el que es busca és una pissarra que permeti crear en equip dibuixos grans i complexos, com storyboards o una revisió de disseny de diverses pàgines. A més d’afegir dibuixos, text i formes, podeu incorporar contingut de vídeo i àudio. Els usuaris amb qui es comparteix la pissarra poden conversar a través del xat, deixar comentaris al tauler i fins i tot assignar-se tasques mútues dins de l'aplicació. Tot i que pot abastar projectes de gran complexitat, la interfície és força fàcil de navegar.

L’eina concedeix l’opció de crear qualsevol nombre de seccions a la pissarra. Fent clic a una secció determinada de la barra lateral, se us traslladarà automàticament a aquesta part concreta de la interfície (això permet saltar d’una banda a l’altra del dibuix amb facilitat). Les seccions també es poden exportar individualment com a imatges o com a grup en format PDF, de manera que poden desar-se o compartir-se fora de l'aplicació.

 

Explain Everything (Web, iOS, Android, ChromeOS)
La millor pissarra en línia per crear vídeos.

Com a pissarra, Explain Everything permet dibuixar, afegir text, penjar fitxers i crear formes bàsiques, tot l‘esment bastant estàndard. 
Això és degut al fet que la plataforma se centra sobretot en les funcions d’enregistrament de vídeo; l’aplicació ofereix la possibilitat de gravar la pissarra i la veu mentre es dibuixa, i després editar tot el conjunt. 
El projecte pot desar-se i compartir-se en línia com a enllaç o baixar-se en format MP4.

També s’inclouen eines destinades a afegir participants en el tauler, per a què altres membres puguin veure o editar el projecte i mantenir converses mentre aquest s’elabora.

 

Whiteboard Fox (web)
La millor pissarra en línia per a sessions ràpides i informals.

Whiteboard Fox és una aplicació de pissarra senzilla que no requereix cap inici de sessió, idònia per a sessions d’un sol ús.

La plataforma presenta tots els elements bàsics que caracteritzen una excel·lent pissarra digital: dibuix a mà lliure, la possibilitat d'incorporar fotos i afegir text, i fins i tot una funció que ofereix la reproducció en vídeo instantània del projecte elaborat (a través d’una nova pestanya que s’obre al nevagador).

Malgrat que no cal iniciar sessió, l’eina ofereix la possibilitat de compartir la pissarra amb altres persones i controlar-ne l'accés. Per descomptat, com que no hi ha cap opció per iniciar la sessió, tampoc hi ha manera de guardar allò que s’elabora. L’aplicació genera projectes únics.

 

MURAL (web)
La millor pissarra en línia per a reunions d'equips amb membres múltiples i remots.

El llenç de la plataforma permet acollir diversos espais, que poden organitzar-se i redimensionar-se segons calgui. Cada pissarra pot crear-se des de zero (fons estàndard en blanc), o bé generar-se a partir d’una gran varietat de plantilles (quadrícules predefinides, caixes de contingut, estructures addicionals…)

MURAL és particularment idònia per a utilitzar-se en equip. Permet crear diverses "habitacions" per a les diferents pissarres, cadascuna amb diversos permisos que en limiten o no l'accés. Es poden elaborar habitacions per al vostre equip de disseny, per a l’equip de màrqueting...

La plataforma està pensada per a creatius, desenvolupadors, gestors, caps de projecte i educadors que requereixin d’un espai de treball visual i segur per intercanviar idees.

MURAL no és gratuït, el mínim cost és de 12 dòlars.

 

Quina aplicació de pissarra digital és la més adequada?
La pissarra en línia que trieu dependrà de la mida que requereixi el vostre projecte, de quantes funcions de col·laboració es necessitin i de si la presentació ha d’ésser duta a terme de manera formal o no. També haureu d’assegurar-vos que trieu una aplicació que funcioni a totes les plataformes se sol·licitin.

Per descomptat, és possible que acabeu  emprant més d’una plataforma, segons convingui: una pissarra per a projectes de disseny en equip, una per a reunions amb membres de diversos departaments, una per a presentacions formals, una per a sessions senzilles, una que permeti treballar amb diversos taulers alhora... L’important és escollir una eina clara i precisa, adient a cadascun dels treballs que es vulguin realitzar.

 

Tot el que s'exposa en aquest post s'ha extret de https://zapier.com/blog/best-online-whiteboard/

 

 

#somcrai

Valoració de l'article: 
No votes yet
Total votes: 0
Twitter icon
Instagram icon
YouTube icon
Mini logo CC

Copyright 2014 Attribution-NonCommercial-ShareAlike
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed
by CC BY 3.0

 

Mini logo UB CRAI-Unitat de Docència Arrow