Webquest: recull de materials didàctics virtuals

La gamificació i els recursos virtuals permeten desenvolupar processos d'aprenentatge que resulten en l'adquisició de coneixements significatius. Un recurs útil per l'ensenyança a través de tecngologies digitals són les webquests, que permeten a l'alumnat autogestionar-se per dur a terme l'activitat. Les webquests són conjunts d'exercicis combinats amb recursos on-line en els quals l'alumnat desenvolupa un producte final. Les eines webquest permeten, a més de l'aprenentatge de coneixements substantius, l'adquisició de coneixements processuals i metodològics. Aquests recursos, formulats en forma de missió o recerca (quest) a través d'una plataforma web, fan que l'alumnat prengui decisions, organitzi el seu propi temps i desenvolupi estratègies personals per resoldre problemes, donant com a resultat una experiència molt satisfactòria d'autoaprenentatge tutelat. Us presentem un seguit de recursos digitals.

Sobre com aplicar una webquest i quins avantatges representa, l'article Aventura en primera persona en el siglo III: Inmersión en la historia utilizando webquests us donarà eines metodològiques per l'aplicació de les aventures web. L'article proposa una sèrie de plantejaments previs necessaris a l'hora d'aplicar l'activitat i recursos per la seva realització i posterior avaluació. L'article posa com exemple l'aplicació de l'aventura desenvolupada en format webquest sobre la crisi imperial del segle III disponible en català i castellà. L'article també posa èmfasi en la utilitat de les webquests per a desenvolupar el pensament crític. Podeu llegir-lo en obert a través del web de la revista Iber de l'editorial Graó.
Vincle a l'article: aquí.
Vincle a la webquest: aquí.

Imagen

També us proposem entrar al web Histodidactica de la Universitat de Barcelona, sobre ensenyança de la Història i la didàctica de les Ciències socials, on hi trobareu múltiples materials virtuals per a l'educació i un repertori de webquests seleccionades en català i castellà. El blog l'elabora Joaquín Prats Cuevas, catedràtic de didàctica de la Història a la Universitat de Barcelona.
Vincle al blog Histodidactica: aquí.
Vincle al repertori de webquests seleccionades: aquí.

Així mateix, us proposem de visitar el directori de l'organització Webquestcat, en el qual podreu trobar una gran varietat de webquests ordenades per matèries i disciplines, tant per humanitats com per ciències empíriques, totes en català.
Vincle al directori de Webquestcat: aquí.
Vincle al web de l'organització Webquestcat: aquí.


Finalment, també us proposem algunes referències per a l'aplicació d'estratègies d'aprenentatge digitals a partir d’estudis específics de Boris Vázquez-Calvo, que connecta els procediments de gamificació i l’ús d’eines digitals a l’aula amb la literacitat crítica a través d’estratègies i recursos TIC. Podeu accedir als articles a través del perfil de l’autor de researchgate.net: aquí.

Valoració de l'article: 
No votes yet
Total votes: 0
Twitter icon
Instagram icon
YouTube icon
Mini logo CC

Copyright 2014 Attribution-NonCommercial-ShareAlike
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed
by CC BY 3.0

 

Mini logo UB CRAI-Unitat de Docència Arrow